Historik

Ursprunget för hamburgaren är faktiskt lite oklart. I de baltiska länderna brukade man göra små biffar som man stekte av det sista köttet av ett oxben, detta sägs ha spridit sig vidare till Tyskland och sedermera USA med tyska sjömän och migranter.
Om nu detta är ursprunget eller inte så kommer den moderna varianten och det vi kallar hamburgare idag från USA. Under 1800 talet så startade affärer som hade enklare maträtter och en av dessa var nötfärsbiff som låg på en skiva bröd och har sedan dess utvecklats och på världsutställningen 1904 i St. Louis så serverades nötfärsbiffen mellan två bröd.
Men det var först på 1920 talet som själva hamburgare växte fram och det gällde snabbmat i regel som då blev mer och mer vanligare. 1920 talet så var det alkoholförbud och detta gjorde att många krogar blev tvungna att byta inriktningar och det blev till följd att många ändrades till rena lunchrestauranger där man serverade lite mer enklare rätter som till exempel då hamburgaren.
När andra världskriget var över så ökade levnadsstandarden för människor och man fick kortare tid på sitt arbete och man hade mer fritid och detta gjorde också att det blev allt vanligare att man åt ute. På 1950 talet då sköt utvecklingen av hamburgerrestaurangerna i höjden då kedjor som Burger King och McDonald´s satte fart med sin expansion.
1955 i Helsingborg på det som kallades H55 utställningen räknas som första gången man åt hamburgare i Sverige och den första riktiga hamburgerbaren i Sverige invigdes 1957 också i Helsingborg under namnet Burger-Grill. Sveriges första riktiga hamburgerkedja startades 1968 i Gällivare under namnet Max som ännu finns kvar idag och är väldigt populär.