Hamburgerkedjor i USA

Carls Jr.

Detta är en snabbmatskedja som styrs av CKE Restaurant Holdings och har sina restauranger främst i sydvästra och västra USA. Föregångaren till kedjan påminner lite om svenska Sibylla då allt började med en korvvagn och grundaren Carl Karcher i Los Angeles. 1945 öppnades första full service restaurangen som då hette Carls Drive-In Barbeque och den blev så populär så att det öppnades Jr. Restauranger i Anaheim och sedan i Brea 1956. Samma år döptes kedjan mera officiellt till Carls Jr och så tog hela kedjan fart i USA.
2016 har moderbolaget i kedjan som heter Carls Jr. Och Hardee hela 3 664 stycken företagsdrivna eller franchisade restauranger i 44 delstater i USA och i hela 38 länder och territorier som är amerikanska. Dessutom så noterades Carls Jr. på plats 54 på en 500 topplista över Top Franchise i hela USA och alla sorters företag. Detta för dess finansiella styrka, dess stabilitet och takten som tillväxer går i.

Hwy 55 Burgers, Shakes & Fries

1991 startade Kenney Moore denna verksamhet genom att öppna en nedlagd restaurang i North Carolina, USA. Restaurangen hette tidigare Andys Cheesesteaks och cheeseburgers och idag finn den i USA, Förenade Arabemiraten och numera även i Danmark och har totalt 135 stycken restauranger.
Namnet Hwy 55 framtogs 2012 och detta som en hyllning till Highway 55 i North Caroline en väg som löper längs hela staten. Inredningen i restaurangerna är influerad från 50 talet med dess färgsättning. Köket är öppet vilket var vanligt på 50 talet och man kan se kockarna i köket och man beställer sin man vid bordet av en servitris eller en servitör.
2012 så utsågs Hwy 55 och dess hamburgare till branschens bästa och det säger inte lite i en bransch som är jättestor i framförallt USA.
Nyligen öppnade kedjan en restaurang i Köpenhamn i Danmark inne i storcentret i Kolding och ska även öppna en vid Hovedbanegård i Köpenhamn. Dessa restauranger ska dock vara rena takeaway-restauranger.

 Red Robin Gourmet Burgers

Red Robin Gourmet Burgers and Brews är en snabbmatskedja från USA och grundades 1969 i Seattle, Washington och har idag hela 538 stycken restauranger.
Den första restaurangen i Seattle var 110 kvm och var ett mycket populärt tillhåll för studenter i Washington området. Då det var mycket populärt med dess burgare så beslutades det att franchisa företaget och kedjan växte och blev starkare.
1983 kom man på en maskot till kedjan som enkelt nog kallades för Red och 1985 hade Red Robin hela 175 restauranger och huvudkontoret flyttades till Kalifornien och närmare bestämt Irvine.
Från början var restaurangen en enkel krog på 110 kvm men har växt så det knakar och i dag finns hela 28 olika sorters hamburgare på menyn och försäljningen har verkligen skjutit i höjden.
En entreprenör vid namn Gerry Kingen ligger bakom det hela och det var han som köpte den ursprungliga restaurangen i Seattle 1969 och har sedan dess fått den att blomma.

A&W Restaurant

Detta är också en amerikansk snabbmatskedja vars historia sträcker sig ända tillbaks till 1919 och Lodi, Kalifornien och grundaren Roy W. Allen, då men en slags root beer vagn. 1923 så öppnade han tillsammans med en anställd vid namn Frank Wright den första restaurangen och det var i Sacramento, Kalifornien. Namnet A&W kommer från initialerna på de båda kompanjonernas efternamn och deras mest kända attribut var deras ”frostiga muggar” där deras root beer muggar skulle hållas i frysen tills de fylls med innehåll och serveras.
Redan 1925 så börjar de med franchise och har idag numera franchise platser runt om i världen och de serverar en typisk meny med snabbmat så som hamburgare med tillbehör men även korv. Några av dess restauranger är drive-in restauranger. Dessa restauranger var tidigare kedjan Brands som A&W köpte upp år 2011.
På 70 talet hade faktiskt A&W Restauranger fler butiker än självaste McDonald´s och 1974 hade de hela 2 400 enheter ute.

Big Boy Restaurants

Detta är en mycket populär och kanske välbekant snabbmatskedja från USA och som har sitt huvudkontor i Warren, Michigan. Big Boy grundades av en man vid namn Bob Wian i Glendale, Kalifornien och då hette restaurangen Bobs, Home of the Big Boy Hamburger och därefter Bobs Big Boy. Nationellt döptes det sedermera om till Big Boy och startade franchiseavtal. Inte nog med att restaurangen finns över stora delar av USA utan den finns även i Japan och totalt finns hela 279 restauranger under dess franchiseavtal.
Det som kanske mest gjort kedjan känd är dess varumärke som består av en knubbig pojke iklädd en vit-röd rutig overall och så bär på en Big Boy Sandwich vilket är en dubbel ostburgare. Namnet Big Boy och modellen för maskoten var en man vid namn Richard Woodruff från just Glendale och när denna var runt sex år gammal så gick han in i restaurangens skafferi och där Bob stod och när Richard kom in så hälsade Bob på honom med orden ”Hej, Big Boy” och därefter fastnade det. Warner Bros har skapat maskotens animering.
Big Boys signatur hamburgare är den med två våningar och inspirationen till denna kom faktiskt från McDonald´s Big Mac. Namnet på denna hamburgare är kort och gott Big Boy Hamburgare.

Fatburger Restaurants

Fatburger Inc är en snabbmatskedja från USA och har en slogan som är ”Det sista stora hamburger stället”. Även om detta är en snabbmatsrestaurang som tillagas maten bara på beställning och vissa av dess restauranger har även alkoholserveringstillstånd. Deras säte för franchise är i Beverly Hills i Kalifornien och finns inte bara i USA utan i hela 19 länder till.
Grundaren heter Lovie Yancey och hette då Mr Fatburger så det startades 1947 men hon ändrade namnet 1952 till enbart Fatburger och ägde ensam varumärket ända fram tills 1990.
Det ursprungliga Fatburger var kända för att kunna locka till sig en blandning som bestod av matälskare från väldigt olika bakgrunder och blev snabbt en favorit och hade öppet in på sentimmarna.
Fram tills slutet utav 90 talet så fanns Fatburger enbart i Kalifornien med nu startade en expansion i Nordamerika och nu finns det cirka 150 stycken Fatburger och hela 300 till planeras att öppnas. Kedjan är också känd för sin Hip Hop musik och många kända artister har sjungit om Fatburger och restaurangkedjan här näst nått kultstatus i USA.
Fatburger finns dessutom inte bara i USA utan i flertalet andra länder så som Förenade Arabemiraten, Kina och Pakistan.
Deras meny är främst centrerad på hamburgare och de finns i en rad olika storlekar och man kan få tillägg så som bacon, ägg och ost. Det finns även vegetariska varianter, kyckling och även deras fries går att få i olika storlekar. På menyn serveras även milkshakes.

Back Yard Burgers

Huvudkontoret för denna snabbmatskedja är i Nashville, Tennessee och finns i dag på hela 171 platser runt om i USA.
Här serveras alla hamburgare med 100 procent Black Angus nötkött och kedjan serverar även sallader, bakad potatis och en hel del tillägg till dessa rätter. Det går även att få en burgare i vegetarisk version.
Den första Back Yard öppnade 1987 i Cleveland, Mississippi och då bestod kedjan enbart av drive-through restauranger men har vartefter lagt till i anläggningarna att man kan äta inne i restaurangerna. Deras kännemärke är köttkvaliteten.
Back Yard Burgers gick dock i konkurs 2012 men en ny ägare köpte upp det och drivs nu av de nya ägarna Pharos Capital.

Blimpy Burgers

 

Krazy Jims Blimpy Burger är en snabbmatskedja baserad i Ann Arbor, Michigan och är kända främst för dess hamburgare och friterade lökringar.
1953 grundade en man vid namn Jim Shafer Blimpy Burgers och 1969 anställdes en man vid namn Rich Magner som en praoelev. Denne Rich Magner köpte 1993 verksamheten men inte fastigheten som då ägdes av Patricia Shafer änkan till grundare. Denne Patricia sålde dock fastigheten 2012 till University of Michigan och Blimpy var tvungna att flytta.
Just nu är Blimpy Burger stängt men det förhandlas om nya lokaler.

The Heart Attack Grill

Detta är en mycket speciell hamburger restaurang som ligger i Las Vegas, Nevada och här serveras en meny med hög kalori alternativ med provocerande titlar och restaurangens servitriser är iklädda sexuellt provocerande outfits.
Restaurangen har ett sjukhustema och servitriserna är klädda som sexiga sjuksköterskor som tar emot order från sina patienter. Varje kund ska vara iklädd en sjukhus dress och man får inte avsluta sin måltid förens man får en spanking av sköterskan. Paddel kan man köpa efter om man så önskar. Menyn innehåller Single, Double, Triple, Fyrbädd och Bypass hamburgare och vikten ligger mellan 230 och 910 gram av nötkött. Sen finns all you can eat Flatliner Fries som är kokta i ister, det finns öl och det finns tequila. Det serveras även läskedrycker så som Jolt och en mexikansk Cola gjort på rörsocker. Om en kund väger mer än 160 kilo så äter man gratis om man väger in med en läkare eller sjuksköterska för varje hamburgare. Man får inte dela mat och to-go är heller inte tillåtet.
2005 grundades restaurangen men då i Chandler, Arizona av en man vid namn Jon Basso och avsikten var att tjäna näringsrik pornografisk mat. Han fick idén när ha skrev en avhandling och en studie konditionsträning och att det var så många som fuskade med sin kost. Han öppnade sedan en andra restaurang i Dallas, Texas men denna stängdes kort därefter.
En kampanj av restaurangen var att man som kund fick en belöning om man åt upp sin tredubbla eller fyrdubbla Bypass Burgare, då blev man sutten på en rullstol och skjutsas ut till sin bil med en egen skötare.
Talesmannen för restaurangen Blair River vid en vikt av 261 kilo avled 2011 i en ålder av 29 år utav komplikationer av lunginflammation och strax därefter stängdes restaurangen i Arizona.
Restaurangen i Dallas drabbades av något liknande kort därpå och vid grillen i Las Vegas 2012 drabbades en av kunderna av vad som liknande en hjärtattack medans denne åt en Triple Bypass Burger, dessutom 2013 så drabbades en inofficiell talesman av en hjärtinfarkt vid en busshållplats precis framför grillen i Las Vegas.

Menyn på The Heart Attack Grill består utav 8 olika hamburger sorter och är baserade på antalet halv pund patties som det heter. Dessa är Single Bypass Burger, Double Bypass Burger, Triple Bypass Burger, Quadruple Bypass Burger, Quintuple Bypass Burger, Sexfaldig Bypass Burger, Septuple Bypass Burger och så Octuple Bypass Burger. Varje sort kan kompletteras med lika många baconskivor som bypass, alltså tar men en triple bypass så kan man få tre baconskivor. Dessutom serveras detta med amerikansk ost, rödlök, skivad tomat och en unik sås. Det finns även något som heter Half Pound Coronary Dog så är ett halvt pund varmkorv på en bulle.
Det finns ett tillägg som man kan köpa på sida av sin burgare och det är Flatliner Fries, detta är skuren färsk potatis som är friterat i ren ister. Man kan även få dessa med ost eller chili. Det finns även shakes i vaniljsmak, chokladsmak och i jordgubbssmak och dessa är gjorda i smör och grädde.
Dryckerna som serveras har också hög sockerhalt till och med deras sodavatten och här serveras också flera sorters sprit och öl.