Hamburgerkedjor i Sverige

Max Hamburgerrestauranger

Max Hamburgerrestauranger är Sveriges äldsta kedja inom hamburgerrestauranger och idag Sveriges näst största och den grundades av Curt Bergfors 1968 i Gällivare. Idag finns det över 100 restauranger varav 103 i Sverige, 10 i Förenade Arabemiraten, 4 i Norge och dessutom 2 i Danmark. Sammanlagt har företaget drygt 4 000 anställda.
En del av Max restauranger har menyerna utökats med några mera lokalanknutna burgare och oftast med några speciella ingredienser, som ett exempel i Partille i Göteborg kan man beställa en ”göteburgare” och då får man västkustsallad på sin hamburgare och i Visby kan man beställa en lammburgare och i Skellefteå finns ”bureburgare” då man får gurkmajonäs på burgaren.
Det som utmärker och är signifikativt för denna kedja är att alla kött och fågelprodukter kommer från Sverige.

McDonald´s Sverige

1973 den 27 oktober så öppnade en man vid namn Paul Lederhausen den allra första McDonald´s restaurangen i Sverige. Den har sitt säte i Stockholm på Kungsgatan och ligger kvar där och har fått ny inredning 2012. Sedan dess har McDonald´s utveckling gått spikrakt uppåt och företaget har hela 219 stycken restauranger i Sverige och är svensktägt under namnet McDonald´s Sverige med huvudkontor i Skärholmen i södra Stockholm. En unik produkt för Sverige och Norden är en hamburgare vid namn McFeast och den hade sin premiär redan i början av 80 talet i Sverige och fått liknande burgare uppkallad efter sig i grannländerna. Ingen annan burgare som är lokal har serverats så länge i Sverige som just McFeast. Dessutom har svenska McDonald´s sedan 2012 wraps av olika slag i sitt utbud och även sallader har utökats. Dessutom har kaffe och smoothies tillkommit under senare tid med egna varumärken som Mccafé. I stadsdelen Rosengård i Malmö serveras en lokalt anpassad burgare vid namn Big Fish och det är en fiskburgare med friterad fiskfilé, ruccolasallad, tomat, isbergssallad, dressing och emmentalerost, detta serveras med ett rostat bröd med sesamfrön.

Burger King Sverige

1976 i Malmö och närmare bestämt på Gustav Adolfs Torg öppnade Sveriges första Burger King. Detta var faktiskt ”bara” den andra restaurangen i Europa och det öppnades sedan en i Lund. Men först under 90 talet det var då kedjan på allvar tog sin plats i landet även om detta mest var i storstäderna. I Stockholm gick dock kedjan till en början under namnet Big Burger och den kedjan köptes sedermera av Burger King och bytte namn.
När en av konkurrenterna som hette Clock tvingades till att lägga ner så tog man över en hel del av deras restauranger och gjorde om dessa till Burger King. Idag finns det hela 115 stycken ”BK” restauranger i Sverige. Flaggskeppet för Burger King när det kommer till mat är en hamburgare vid namn Whopper och den kom ut på marknaden redan 1957 och företagets slogan är just Home of the Whopper vilket på svenska är Whopperns hem. Det säljs ett standardutbud på restaurangerna och med ett kött med utmärkt kvalitet vid namn Angusboskap. Burger King har givetvis barnmenyer och annat smått och gott.

Sibylla

Snabbmatskedjan Sibylla är en helt svensk restaurangkedja som drivs av Nordic Fast Food och har sitt ursprung från 1930 talet och dess lågkonjunktur. Det var då som en korvtillverkare vid namn Daniel Lithell som var son till Oscar Lithell som grundade företaget Lithell som tillverkar korvar, försökte hitta nya väga att ”kränga” korv på. Hans idé var att man med hjälp av vagnar och korvförsäljare skulle öka på försäljningen. Namnet Sibylla togs fram genom en tävling och härstammar från arvprinsens Gustav Adolfs fru vars namn var just Sibylla. Under årens lopp så grundades gatukök och under 50 talet så lanserades den allra första hamburgaren i köket hos Sibylla.
I slutet på 90 talet så bildades ett förbund vid namn Sibylla Förbundet och hela 300 gatukök anslöt sig dit. Dessutom har nu Sibylla under senare år höjt standarden för att närma sig de andra kedjorna så som Max, McDonald´s och Burger King.

Clock

En svensk snabbmatskedja som fanns från början av 70 talet och fram tills 1999 var Clock. Sedan 2014 så har varumärket Clock varit i ägo hos en entreprenör vid namn Magnus Nystrand och han har stora planer på att under 2017 öppna tre stycken Clock restauranger i Linköping för att senare på nytt etablera varumärket runt om i övriga Sverige. Clock startade i 1970 talets början och var då en del av Carrols men bytte namn 1976 då bolaget SARA tog över rodret. I Sverige öppnades då det första Clock om det var i Medborgarhuset i Stockholm.
I mitten på 90 talet så inleddes ett samarbete med kedjan Pizza Hut och man började även ha pizzor på sin meny, vilket inte blev så lyckat vad de visade sig. Man började få stora ekonomiska problem och började sälja av sina restauranger och 1996 så hade man en förlust på hela 35 miljoner kronor. Den sista restaurangen med Clock logotypen avvecklades 1999 och den låg mellan Nyköping och Norrköping. Det som var en specialitet hos Clock var deras baconburgare och som hade en currydressing. Dessutom hade de under några år en burgare med ananasskiva som var vid namn Big Dream. Ska bli spännande och se om man får uppleva en ny Clock resa tillbaka i ”tiden”.

CaliBurger

En amerikansk hamburgerkedja som nyligen lanserats i Sverige är CaliBurger och detta är ett företag som satsar stor runt om i världen och har på 5 år redan öppnat 30 stycken restauranger. Konceptet är inspirerat av Kalifornien, USA och man erbjuder mat av absolut bästa kvalitet.
Den första CaliBurger i Sverige har nyligen öppnat i Täby i Stockholm och lokalen verkligen inspireras av Kalifornien och man bjuds på underbara hamburgare och självklart också en milkshake. Råvarorna kommer från lokala producenter så som högrev från Sverige, stenugnsbakat bröd från Sigtuna och dressingen blandas alltid på plats och varje dag görs nytt. Man har verkligen valt råvarorna noggrant och det är något som i dagens läge är ett måste inom restaurangbranschen. Detta är en restaurangkedja som är här för att stanna och det kommer att ”poppa” upp nya CaliBurger inom en snar framtid.